Купуасу опис, склад і користь


Купуасу: опис, корисні властивості і протипоказання
Купуасу, Теоброма крупноквіткова (лат. Theobroma grandiflorum) - це не дуже велика плодове дерево, що належить до роду Теоброма і до сімейства Мальвові.
Походження та поширення купуасу
Природним ареалом зростання купуасу є ліси Амазонки. Купуасу культивувалося індіанцями Південної Америки ще до приходу Колумба. У наш час воно культивується переважно на півночі Бразилії (штати Акрі, Амазонас, Мараньян, Пара і Рондонія). Рослина интродуцировано в Венесуелі, Колумбії, Коста-Ріці, Мексиці, Перу і Еквадорі. На місцевих ринках купуасу найдорожчий фрукт.
Біологічна опис купуасу
Висота дерева від 5 до 15 метрів, хоча дикорослі екземпляри досягають висоти до 20 метрів. Стовбур покритий коричневою корою.
Листя купуасу яскраво-зеленого кольору зверху і сірого знизу, шкірясті і досить великі (25-35 сантиметрів завдовжки і 6-10 сантиметрів шириною).
Квітки виростають пучками прямо на стовбурі та основних гілках (кауліфлорія). Вони запилюються попелицями та мурахами.
Опис плодів купуасу

Дерево відоме своїми плодами, які є дуже соковитими і ароматними, за формою - довгасті (до 25 сантиметрів завдовжки і до 12 сантиметрів шириною). Зверху покриті щільною злегка одревесневшей червоно-коричневої шкіркою товщиною від 4 до 7 міліметрів. Вага одного плоду може досягати 2 кг.
Усередині плоду міститься біла м'якоть кисло-солодкого смаку, а в самій м'якоті розташовується 25-50 насіння, розташованих в 5 гніздах, які займають до 1/5 частини всього плоду.
М'якоть має неповторний аромат і містить особливий пуриновий алкалоїд - теакрін. На смак вона незрівнянна! Її можна вживати у свіжому вигляді, але вона також широко застосовується для виготовлення цукерок, соків, лікерів, джемів, йогуртів, додається в десертні страви, морозиво, алкогольні та безалкогольні напої.
Харчова цінність купуасу (на 100 г)
Енергетична цінність - 120 ккал
Корисні властивості купуасу
З насіння купуасу добувають біле масло, яке за своїми властивостями дуже схоже на масло какао. Однак масло купуасу має більш високу температуру плавлення (вище 37 градусів за Цельсієм), тому виготовлений на його основі шоколад не тане в роті.
Екстракт плодів широко використовується в косметології: завдяки своєму зволожуючого і пом'якшує дії він є компонентом засобів по догляду за волоссям та шкірою.
Вміщені в купуасу фітостероіди і жирні кислоти сприяють підвищенню еластичності шкіри, усунення роздратування, дерматиту та екземи.
Фрукти практично не підлягають зберіганню, так як дуже швидко починають псуватися. Саме з цієї причини його не зустріти на прилавках наших магазинів. Однак останнім часом стали застосовуватися технології заморозки м'якоті, яка направляється на подальшу переробку. Тому цілком можливо, що в великих мережах ми скоро почнемо зустрічати цей фрукт у продажу. Однак відразу ж слід попередити, що ціна його буде не маленька, адже при вирощуванні рослин слід дотриматися дуже складну агротехніку, що позначається на його собівартості. Навіть в тих країнах, де його вирощують, купуасу вважається найдорожчим фруктом.
Протипоказання до вживання купуасу
Купуасу містить багато цукрів, тому протипоказаний при цукровому діабеті. Людям із зайвою вагою купуасу можна вживати в дуже обмежених кількостях.