Як можна використовувати вазелін

Як можна використовувати вазелін
Як можна використовувати вазелін

Давній мешканець косметичек наших мам і бабусь, вазелін, не дивлячись на велику кількість інших, більш ефективних косметичних засобів, до сих пір не забутий і займає своє почесне місце серед інших кремів і мазей.

Ще б пак, адже косметичний вазелін - це унікальне чудо-засіб від багатьох напастей за вельми доступною ціною. Його можна зустріти на столику з косметикою, в домашній аптечці і навіть в ящику з інструментами, спектр застосування широкий, ось тільки настільки величезна універсальність даного продукту все-таки викликає певні сумніви.

Давайте спробуємо розібратися, що ж це за засіб таке, а також де його можна і навіть потрібно застосовувати.

Трохи з історії

Як виявилося, вазелін - одне з найбільш універсальних засобів, яке було запатентовано ще в далекому 1847 році. Дослідженнями в цій галузі займався американський хімік англійського походження, Роберт Чезбро.

Як можна використовувати вазелін
Як можна використовувати вазелін

Після події в 1859 році нафтового буму, Чезбро сильно зацікавився новим речовиною, активно спілкувався з нафтовиками і, в результаті, звернув увагу на липку масу, злегка нагадує парафін, яка утворювалася навколо бурів.

Робочі відзначили, що вона непогано допомагає при порізах і опіках, після цього Чезбро став експериментувати з незвичним речовиною, довго виводив корисні інгредієнти і пробував їх властивості на собі. В результаті він вивів формулу сучасного косметичного вазеліну, правда, назвав його «нафтовим желе».

Назва, як неважко було здогадатися, бентежило споживача, і Роберту прийшла інша блискуча ідея поєднати два слова: «wasser», з німецького «вода», і грецьке «elaion» - «оливкова олія». В результаті вийшов «вазелін», який і був запатентований.

Як можна використовувати вазелін
Як можна використовувати вазелін

Опіки і рани, які були нанесені собі Робертом під час експериментів, успішно зажили, а хімік прожив до глибокої старості. Сьогодні вазелін - це мазеподібної маса, яка представляє собою очищену суміш рідких і твердих вуглеводів. Він не має кольору і запаху, виняток можуть становити деякі сорти, які використовуються в технічній промисловості і не проходять усіх ступенів очищення.

Який буває?

Залежно від області застосування вазелін може бути натуральний і штучний. Відрізняються ці два види, в першу чергу, своїм складом: натуральний вазелін отримують листяних парафінових смол, після чого його очищають і відбілюють спеціальними речовинами.

Штучний - отримують шляхом з'єднання парафіну, твердого церезина і очищеного парфумерного або вазелінового масла. Вазелін, отриманий в деревообробної промисловості, зазвичай має жовтуватий колір, його вважають технічним, а тому і застосовують саме в технічній галузі: для змащення деталей, захисту металу від корозії і так далі.

Як можна використовувати вазелін
Як можна використовувати вазелін

Вазелін, отриманий в косметичній промисловості, називають косметичним, він має мутно білий колір, не має смаку і запаху, часто входить до складу косметичних або медичних мазей.

Натуральний вазелін завжди більш в'язкий, не має кольору, а також смаку і запаху, якщо нанести його на шкіру, то змити його буде важко через липких плям. У домашніх умовах, природно, використовується косметичний або медичний вазелін.

Завдяки своєму прекрасному пом'якшувальному властивості, вазелін буває незамінним засобом в домашній косметології, звичайно, він не проникає в глибокі шари шкіри, не вбирається і не має її, проте, покриває її тоненькою плівкою, яка служить своєрідним захисним бар'єром від багатьох зовнішніх впливів.

Основні сфери застосування

Вазелін вже давно став багатофункціональним народним засобом від багатьох напастей, правда, застосовувати його все-таки слід з розумом, щоб не нашкодити власному здоров'ю. Все-таки це досить жирне речовина, яка не завжди підходить для людей, зі схильної до утворення прищів і вугрів, шкірою.

Є думка, що він може забивати пори, хоча медичного підтвердження цього приводу поки не існує. Також є думка, що плівка, яка покриває шкіру після використання вазеліну, перешкоджає потових виділень, а також нормальній роботі сальних залоз.

Як можна використовувати вазелін
Як можна використовувати вазелін

І все-таки, як використовувати вазелін правильно? Застосування даного засобу охоплює досить різноманітні сфери нашого життя, можливо, деякі з представлених нижче варіантів, вам і зовсім були не знайомі до цього дня. Новомосковський і просвіщати.

  • Якщо вас сильно турбувати сухість п'ят, ліктів і колін, то просто змастіть їх вазеліном. Він відмінно пом'якшує огрубілі ділянки шкіри, при цьому допомагає утримувати вологу всередині. Процедуру зручно поводити на ніч, щоб вже зранку ваші п'яти виглядали м'якими і ніжними.
  • Відмінний засіб для пом'якшення обвітреної і полопалися шкіри губ. Вазелін дбайливо доглядає за їх тонкою шкірою, при цьому не має ніякого запаху або кольору, що особливо доречно в тому випадку, якщо догляду вимагають чоловічі губи.
  • Ще один цікавий варіант застосування даного засобу: для економії улюбленого парфуму. На ту ділянку шкіри, куди ви зазвичай наносите парфуми, нанесіть трохи вазеліну, а потім злегка все розітріть. Дивно, але після такої нескладної процедури час присутності пахучих речовин значно збільшиться, аромат буде розкриватися поступово, що дозволить вам «пахнути» протягом усього дня.
  • Багатьом відомо, що косметичний вазелін - ще й вельми ефективне і, що важливо, безпечний засіб для росту вій. Природно, для цих цілей краще використовувати рослинний вазелін: кожен раз перед сном наносите на вії невелика кількість даного засобу, і через деякий час їх стан значно покращиться.
  • Непоганий засіб для догляду за кутикулою: вона стає м'якше, а пальчики виглядають набагато акуратніше. До того ж, кутикула, змащена за допомогою такого жирного речовини, що не буде бруднитися, якщо ви фарбуєте нігті лаком, і манікюр вийде набагато акуратніше.
  • Вазелін - непогана перша допомога при сильно обвітреною і сухій шкірі обличчя або рук.
  • А ви знали, що його можна використовувати замість непоганого кошти для зняття макіяжу? Все, що вам знадобиться - це ватний диск і трохи вазеліну на ньому. Помасажуйте з його допомогою особа, а потім змийте все теплою водою. Швидко і ефективно!
  • Якщо використовувати його разом з тінями для повік, то можна домогтися вологого або блискучого ефекту.
  • Суміш вазеліну і губної помади - проста і доступна заміна рум'янам.
  • Чоловіки можуть його використовувати після гоління, крім цього, він відмінно захищає шкіру від негативного зовнішнього впливу: вітру, морозу, дощу, снігу і так далі.
Марина Окунева майстер
  • Активність: 6459
  • Репутація: 122

Марина Окунева майстер 2 роки тому

Вазелін для росту вій? Швидше можна отримати запалення сальних залоз. Повіки рекомендують промивати м'яким милом і дуже м'якою тканиною, щоб добре їх очистити .Для росту вій можна застосовувати касторове масло, розведене будь-яким більш рідким маслом, дуже легким, текучим, легко змивається. Вазелін занадто в'язок і погано змивається.
Особливо тим, хто схильний до почервоніння і запалення повік, треба бути обережним.

+10 Відповісти Закрити

Ольга Старикова новачок
  • Активність: 435
  • Репутація: 0

Ольга Старикова новачок 2 роки тому

спасибі велике, що нагадали про вазелін..а адже і багато мазі в аптеці раніше робили саме на вазеліні.

+5 Відповісти Закрити