Фталати в косметиці небезпечні no phthalates!
Виробники косметики, які вважають фталати неприпустимим інгредієнтом своєї продукції, вказують на упаковці: No Phthalates, Without Phthalates, Phthalate Free.
Властивості фталатів, які застосовуються в косметиці:
Ароматичне. Деякі з фталатів, наприклад диметил, дібутіл- і діетилфталат, мають здатність зв'язувати ароматичні компоненти в стабільні склади, посилювати аромат і виступати в якості нейтрального розчинника парфумерних інгредієнтів, а тому використовуються при виробництві парфумів.
Зволожуючий. Фталати в косметиці, що входять до складу кремів і лосьйонів, сприяють утворенню на шкірі гигроскопичной плівочки, яка запобігає випаровуванню вологи і утримує її в шкірі.
Пом'якшувальну. Захисна плівка, що утворюється фталатами в косметиці, оберігає шкіру від висихання і шкідливого впливу навколишнього середовища, пом'якшує шкіру і перешкоджає її розтріскування.
Пластифицирующее. Фталати в косметиці надають текучі, еластичні властивості лаків для нігтів, стабілізують консистенцію антиперспірантів, підтримують пластичність структури косметичних кремів.
В якій косметиці зустрічаються фталати?
- парфуми
- дезодоранти
- лосьйон для сухої шкіри
- зволожуючі креми для обличчя і тіла
- пом'якшувальний крем для рук
- сонцезахисна косметика
- крем для ніг
- лак для нігтів
Косметику з фталатами зберігають в щільно закритих флаконах, в темному прохолодному місці.
Наявність фталатів в косметиці можна визначити по написам:
Застосування косметики з фталатами небажано:
- при схильності до алергії
- під час вагітності і в період грудного вигодовування
- при бронхіальній астмі
Фталати в косметиці і парфюмерії небезпечні !?
Фталати проникають крізь шкіру або легені при вдиханні і розносяться по всьому організму, накопичуючись в органах і тканинах. При цьому фталати вражають легені, печінку і нирки, негативно впливають на якість сперми і порушують розвиток плоду у вагітних жінок. У дослідженні також стверджувалося, що фталати були виявлені в багатьох зразках популярної парфумерії та косметики, хоча ці речовини не були заявлені в списку інгредієнтів. Результати досліджень небезпеки фталатів, проведених європейським відділенням організації Грінпіс. Результати досліджень, наведені експертами Грінпіс, базувалися на дослідах з гризунами, а реальне споживання фталатів людиною приблизно в 1400 разів нижче того рівня, при якому у щурів спостерігається негативна реакція (для людей цей ефект виражений ще менше). Фталати в тих дозах, що потрапляють в людський організм, швидко метаболізуються і виводяться. Наукові дослідження про вплив фталатів на організм людини в тих дозах, які сьогодні присутні в косметиці або парфумерії, на сьогоднішній день не проводилися. Звіт Наукового комітету європейської комісії з вивчення споживчих товарів.
Що таке фталати входять до складу косметики і парфумерії?
Фталати - це ефіри і солі карбонових кислот, зокрема фталевої кислоти.
Одна з фталевих кислот - ортофталевої була вперше отримана в середині 19 століття французьким хіміком Огюстом Лораном, який і дав їй назву. Ефіри ортофталевої кислоти (дибутилфталат, діоктилфталат) мають найбільше практичне застосування в парфумерній промисловості. Зовні такі фталати виглядають як безбарвні кристали, що не мають запаху і практично нерозчинні в воді.
Фталати застосовуються в різних галузях промисловості вже більше 100 років. Їх цінують за дуже високу пластичність і стійкість - фталати плавляться при температурі понад 200 ° С, при з'єднанні з пастами, мазями, лаками, кремами зменшують їх в'язкість і надають пластичність, стабілізують багатокомпонентні речовини і роблять креми, лаки або мазі зручними для нанесення, в тому числі на шкіру або нігті.
Фталати використовують у виробництві фарб, лаків, миючих засобів, парфумерії та косметики.
Звідки беруть фталати для косметики?
Фталати отримують шляхом окислення фталевих кислот - представників ароматичних карбонових кислот.
