Ефірна олія ромашки властивості, сфери застосування, користь і шкода

Ефірна олія ромашки властивості, сфери застосування, користь і шкода

Ромашка - одне з найпоширеніших рослин. Його визнають всі види медицини. Білосніжні квітки стануть основою для приготування трав'яних чаїв, допоможуть поворожити на любов і стануть основою для видобутку такого унікального речовини, як ефірне масло ромашки.

Властивості ромашки лікарської і масла, яке з неї добувають, оцінили багато тисяч років тому стародавні греки і римляни. Вони використовували квітки цієї красивої рослини для лікування багатьох захворювань.

Ефірну витяжку ромашки отримують за допомогою такого методу, як парова дистиляція. Обробці піддаються суцвіття рослини. Спосіб цей досить трудомісткий, тому для того, щоб отримати всього лише 1 кг ефірного масла, потрібно обробити близько 200 кг вихідної сировини. Але тут є маленька хитрість: не всі види ромашки підходять для виробництва ефірної олії. Однак є й ті види, які міцно закріпилися на ринку.

  • Ромашка марокканська, виростає в Африці, на північному - заході континенту. Обробляють даний вид рослини також в Іспанії та Ізраїлі. З марокканської ромашки отримують дуже якісне масло, але на ринку воно з'явилося зовсім недавно, за що його і називають «наймолодшим».
  • Ромашка римська, зростає в країнах з помірним кліматом. При виробництві масла ви можете зустріти сировину з Франції та Угорщини, Німеччини та Великобританії, Бельгії і навіть Англії. Даний вид ромашки є найдорожчим, як, власне, і масло, яке з неї отримують.
  • Ромашка лікарська (аптечна, блакитна, німецька), виростає на просторахУкаіни, Європи, Середньої Азії. Можна зустріти таку ромашку зовсім далеко отУкаіни - в Австралії і Північній Америці. Це найпоширеніший вид сировини для виробництва ефірної олії, його ціна по кишені практично будь-якому споживачеві.

Характеристики ефірного масла ромашки

Ефірна олія ромашки властивості, сфери застосування, користь і шкода

Насичений колір свіжого масла ромашки

Масло ромашки традиційно добувають з квіток, які попередньо висушують. Крім цього, масло може бути вироблено і з суцвіть. Про те, який матеріал був використаний, можна легко здогадатися за кольором ефірного масла: від темно-синього, насиченого відтінку до менш інтенсивного світло-блакитного. Також колір ефірного масла свідчить про свіжість продукції: так, темно-синій відтінок при неправильному зберіганні може легко перетворитися на зелений або коричневий.

Аромат масла ромашки може вас здивувати. Ви, швидше за все, не впізнаєте в ароматі ефірного масла запах тієї самої ромашки, яка росте на лузі. Запах масла зовсім інший: глибокий, стійкий, набагато сильніше запаху ромашки. Оттеняется аромат солодкої трав'янистої нотою, терпкістю верхніх нот, відтінками сіна, фруктів, тютюну і прянощів. Ефір ромашки може мати комплементарний аромат. Виграшними будуть поєднання з рожевим деревом, бергамотом, кипарисом, лавандою і апельсином.

Корисні властивості ефірного масла ромашки

Ефірна олія ромашки - це речовина, що складається з безлічі компонентів, кожен з яких унікальний сам по собі. Хамазулен, наприклад, має протизапальну і ранозагоювальну дію, а фарнезолу добре тонізує шкіру і видаляє з неї жирну плівку. Свіже хвойне або приємний лимонний аромат маслу надає лімонен. Об'єднавшись в одному складі, ці компоненти ефірної олії ромашки несуть неймовірну користь.

  • Сприятливий вплив на сферу емоцій людини. Сильний седативний ефект, яким володіє дане масло, сприяє усуненню тривожності, зняття душевного і емоційної напруги, позбавлення від страхів. Саме це корисна властивість масла ромашки робить його дуже корисним для людей, які страждають безсонням.
  • Корисний вплив на шкіру. Загноїлися рани, опіки, порізи, виразки і нариви - впоратися з усіма цими проблемами допоможе ефірне ромашкове масло. Після його використання шкіра стане більш еластичною, чистою, зволоженою, насиченою. Лущення зникнуть, а герпес, алергія і дерматит будуть протікати в більш легкій формі.
  • Сприятливий фізіологічну дію. Якщо вас турбують м'язові або поперекові болі, менструальні нездужання або болю у вухах, головний біль або невралгія - корисні властивості олії ромашки прийдуть вам на допомогу. Також масло буде сприяти усуненню проносу, гастриту, метеоризму і блювоти.

Застосування в косметології і в побуті

Ефірна олія ромашки властивості, сфери застосування, користь і шкода

Застосування масла ромашки в косметичних цілях

Косметологи абсолютно виправдано вважають витяжку з ромашки одним з основних засобів для догляду за чутливою шкірою. Якщо вона лущиться, схильна до почервоніння, масло розгладить шкіру, заспокоїть епідерміс, надасть м'яке відбілюючий вплив і омолоджуючий ефект. Якщо застосування даного косметичного продукту буде систематичним, то судини звузяться, капілярна сітка стане менш помітною вже через кілька тижнів.

Поширені шкірні хвороби також легко піддаються лікуванню за допомогою масла. Якщо шкіра схильна до алергічних реакцій, на ній проявилася кропив'янка, дерматит, екзема або вугрі, то на допомогу прийде масло ромашки.

Позитивний вплив надасть масло ромашки і на волосся. Вони стануть еластичними, блискучими, сильними і міцними. Масло ромашки відновить структуру волосся, але слід враховувати, що можливо прояв осветляющего ефекту, правда, тільки при регулярному застосуванні.

У побуті ефірному маслу ромашки також знайдеться застосування. Якщо є необхідність в відлякуванні комах, в пом'якшенні дитячої шкіри після прогулянки на сонці - саме цей засіб надасть заспокійливу і зволожуючу дію.

Ефірна олія ромашки: протипоказання

Безумовно, це масло - одне з найбільш сприятливих, м'яких і делікатних серед усіх ефірів, а й у нього є певні обмеження. Так, з обережністю потрібно користуватися маслом ромашки під час вагітності, так як протягом перших місяців небажано активний вплив на жіночий організм будь-яких активних препаратів.

Якщо ви проходите лікування гомеопатичними препаратами, то не можна забувати, що одночасне використання ефірного масла ромашки протипоказано. Якщо ж гомеопатичні препарати не використовуються, можна сміливо застосовувати масло ромашки, бо нічого не виявляє подразнювальної чи іншого неприємного впливу на шкіру. Можливо нанесення в чистому вигляді.

Індивідуальні особливості організму теж слід брати до уваги при використанні ромашковою витяжки. При обліку всіх позитивних впливів шкіру і організм людини в цілому прояв алергічних реакцій не виключається, тому рекомендується провести тест на чутливість.

Спосіб застосування ефірного масла ромашки для тіла

Ефірна олія ромашки властивості, сфери застосування, користь і шкода

Масаж з маслом ромашки

Спосіб застосування ефірного масла ромашки залежить від того, з яким недугою ви боретеся, з яким косметичним дефектом намагаєтеся впоратися. Цю речовину використовують в залежності від обставин. Так, якщо ваша шкіра перестала радувати своїм зовнішнім виглядом, стала лущитися і сохнути, то цілком доречним буде проведення масляного масажу:

  • рівні кількості ефірних масел оливи і ромашки змішати в мисці;
  • в вийшла суміші змочити кінчики пальців і втерти масло в шкіру м'якими масажними рухами;

Якщо шкіра отримала більш серйозної шкоди і їй загрожує поява або посилення розтяжок або целюліту, можна зробити ще більш ефективний масаж:

  • змішати в рівних пропорціях ефірні масла ромашки лікарської, оливи та волоського горіха;
  • щодня втираємо суміш в шкіру проблемних зон.

Дитяча шкіра потребує особливого догляду. Якщо на ній виникають роздратування, перед одяганням підгузника можна змащувати шкіру дитини маслом ромашки. Це позбавить малюка від появи попрілостей і натирання шкіри.

Корисні властивості ромашки лікарської зможуть бути корисними тим, у кого груба або суха шкіра рук. Додайте 2-3 краплі олії в крем, і шкіра стане оксамитовою і ніжною. Якщо цей захід не допомагає, можна збільшити час впливу масла на шкіру, прийнявши масляну ванночку.

Проблемні ноги отримають полегшення після прийняття ванночок з маслом ромашки. Час прийняття ванни - 15 хвилин. Після такої процедури пройде втома, шкіра ніг стане м'якою, з'явиться легкість, а якщо ви страждаєте грибковими захворюваннями, то відчуєте довгоочікуване полегшення.

Спосіб застосування ефірного масла ромашки для волосся

Волосся будь-якої людини позитивно відгукуються на будь-які процедури по догляду. Після використання масла ромашки вони стануть міцнішими, ріст волосся прискориться, випадання зупиниться. Для такого результату слід застосовувати ефірну олію ромашки за наступною схемою:

  • змішати 8 крапель олії розмарину, 12 крапель олії кедра і по 2 ст.л. масел оливи і ромашки;
  • нанести цю суміш на волосся, втерти легкими рухами і залишити на 20 хвилин;
  • після закінчення часу змити шампунем.

Сухість і ламкість волосся - досить неприємні прояви проблем з волоссям. Головним помічником в усуненні цих проблем знову стане ефірне масло ромашки. Його користь навряд чи може бути переоцінена. Для живлення волосся приготуйте наступний склад:

  • змішати 10 крапель масел лаванди, 3 - ромашки і 50 мл - оливи;
  • суміш потрібно підігріти, нанести на волосся, укрити поліетиленом і укутати рушником;
  • рекомендований час дії - 30 хвилин. Після процедури суміш потрібно змити шампунем. Якщо у вас немає вільного часу на маску, можна використати властивості ромашки інакше: додайте в шампунь кілька крапель ефірного масла ромашки.

Спосіб застосування ефірного масла ромашки для обличчя

Ефірна олія ромашки властивості, сфери застосування, користь і шкода

Для обличчя краще використовувати чисте масло

Властивості і застосування ефіру ромашки для тіла і організму в цілому - це ще не повний перелік заслуг даного унікального продукту. Використовуючи масло для особи, ви отримаєте задоволення від відчуття ніжної оксамитової шкіри. Для живлення і зволоження шкіри зробіть наступне:

  • змішайте 4 краплі ромашкового масла з дрібно натертим огірком. Нанесіть на шкіру обличчя у вигляді маски, залиште на 20 хвилин. Ніжний рівний колір обличчя - результат, який повинен вас порадувати.

Отже, користь ефірного масла ромашки очевидна. Для використання в косметичних цілях краще купувати чисте масло, але більш дешевим буде той варіант, де масло ромашки розбавлене іншими, більш дешевими базовими маслами. Вибір залишається за вами.